Home » 15 september 2019 Boerenmert Hapert

15 september 2019 Boerenmert Hapert

Op zondag 15 september staan wij op de Boerenmert in Hapert.

Even terug naar grootmoeders tijd. Het centrum van Hapert is van 10.00 tot 17.00 uur het decor voor een groot aantal ambachten, tentoonstellingen, diverse demonstraties en attracties.

De Boerenmert in Hapert is het ultieme Kempische dagje uit in het najaar voor zowel jong als oud, zeker ook voor gezinnen met kinderen. Op de derde zondag in September keert Hapert terug in de tijd en vormt het een beeld zoals het er vroeger uit zag.

De Boerenmert kenmerkt zich door Kempische gemoedelijkheid, ongedwongen sfeer, vele bezienswaardigheden en veel muziek. Daarbij is de entreeprijs bewust laag gehouden om een zo groot mogelijk publiek te kunnen laten genieten van al dat moois.

De organisatie van de Boerenmert zorgt steeds weer voor een sfeervolle aankleding van het dorpscentrum. Ze streeft er naar om een unieke markt neer te zetten, die aantrekkelijk is voor een brede doelgroep; gezinnen met kinderen, mensen die van de sfeer en traditie van weleer houden maar zeker ook voor liefhebbers van diverse muzieksoorten.

Oude Amachten
Op de Boerenmert zijn diverse oude ambachten en creaties te zien waardoor men zich kan inleven in de tijd van 1900 tot 1950. Zo zijn er bij de oude ambachten personen aanwezig die alles weten te vertellen over het vak wat men vroeger uitvoerde zoals de touwslager, de boekdrukker, de mosterdmaker, de stoelenvlechter, de klompenmaker, de sigarenmaker, de turfkloter, de bezembinder, de barbier en de tingieter.
Daarnaast zijn er verschillende demonstraties met de hulp en inzet van dieren, zoals schapen, landgeiten, paarden, koeien, ganzen en kleinvee. In totaal zijn er maar liefst circa 750 dieren aanwezig op de Mert.

Boerenmertpaviljoen
Op het Boerenmertpaviljoen vindt u ouderwetse gezelligheid door afwisselende optredens van de de Zjoem en de band Sabbatical. Op het paviljoen rijdt dit jaar een ware stoomtrein rond waar u gratis in kunt plaatsnemen en kunt u lekker genieten van lokale “Oersmaak” gerechten en een regionaal glas of flesje bier. Historische Optocht
Een aanrader en uniek in zijn samenstelling is de historische optocht die twee keer op deze dag door het dorp trekt. In deze optocht trekken de volgende creaties aan u voorbij; de burgemeester in traditionele outfit, de pastoor met zijn pastoorsmeid, de dokter, het schoolklasje met meester en juffrouw, de melkboer met melkkar, de kolenboer met kolenkar, de nonnen, de heerboeren, de schaapherder, het boeren bruidspaar dat deze dag gaat trouwen op de hoogkar, gegoede burgers op een hoge fiets en de stroper. Ook rijden er in de optocht vele mooie oude wagens en tractoren mee. De optocht wordt gecompleteerd door een dweilorkest, diverse aanspannen met paarden en diverse voertuigen.

Kinderattracties
Op deze dag kan jong en oud genieten van de vele attracties. Voor de kinderen is er een speciaal speel- en doeplein ingericht met kindgerichte activiteiten, waarbij de ouders in de directe nabijheid ondertussen kunnen genieten van een drankje en hapje onder het genot van een leuk stukje muziek. Ook kunnen de kinderen daar smincken en is er een kinderboederij en een papegaaienbos.

Muziekpaviljoen
In de van Gerwenstraat is er een doorlopend muziekprogramma met diverse regionale artiestenaar diverse lokale artiesten en bands optredens verzorgen.

Markt
Op de markt kunt u diverse paarden, ezels en schapen bewonderen. Daarnaast prestenteert het Brabants Span diverse aangeklede karren die door paarden getrokken worden. Ook is op de markt een op stoom aangedreven klompenmakerij en zijn er stoomtractoren te bewonderen. Ook kunt u daar een unieke foto van uzelf maken in een typisch Boerenmert setting en zijn er ook roofvogels te bewonderen. Op de grote braderie met ca 200 kramen, waar uw gulden nog een daalder waard is, kan men plezierig aankopen doen. Er is een breed aanbod van producten en het is verbazend wat hier allemaal te koop is voor zo weinig geld. Kortom, dit is een dag die u zeker niet mag missen en die interessant is voor jong en oud, met veel muziek, sfeer, bezienswaardigheden en dat voor een historisch lage prijs.

Komt u ook kijken? Wij verwelkomen u graag.
De entree bedraagt € 3,= per persoon en € 1,= voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Kinderen onder 4 jaar gratis.


«   »