Waarom wordt honing na een tijdje hard?

Elke soort honing wordt na verloop van tijd hard. Dit wordt ook wel kristaliseren of versuikeren genoemd. Misschien denk je dat de honing dan aan het bederven is, maar dat is niet zo. Het is juist een teken dat de honing van goede kwaliteit is en niet is gepasteuriseerd of verwarmd. Het is een volkomen natuurlijk proces. Sommige soorten honing kristaliseren vlugger dan andere soorten. Dit hangt af van de verhouding tussen de glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker) en temperatuur waarbij de honing wordt bewaard.

Honing weer vloeibaar maken

Je kunt gekristaliseerde honing weer vloeibaar maken door de honing als volgt te verwarmen. 

  • Verwarm de pot honing in een pannetje water tot maximaal 40 graden
  • Zet de pot honing op de verwarming of in de zon
  • In de oven verwarmen tot maximaal 40 graden

Let op: Verwarm honing nooit in de magnetron. Hierdoor gaan veel vitamines, mineralen en enzymen verloren.