Over ons

Waarom wij ons met hart en ziel inzetten voor de bij

Zonder bijen verdwijnt 80% van al ons fruit, groenten, noten en zaden uit de schappen in de winkel. 

Elk jaar sterven er meer en meer bijen uit. Door bestrijdingsmiddelen, ziektes, monocultuur hebben bijen het steeds moeilijker om te overleven. Elk voorjaar is het weer spannend of de bijen de winter overleefd hebben. Het komt steeds vaker voor dat imkers een groot deel of zelfs al hun bijenkasten verliezen door de bijenverdwijnziekte.

 

 

Een bijendrama die vérstrekkende gevolgen heeft.

Stel je eens voor dat je maaltijden voortaan alleen nog maar bestaat uit vis, aardappelen, rijst, granen, zeewier, zeer beperkt vlees, paddestoelen, sla en bananen. Daar moet je toch niet aan denken...

Maar ook de natuur in het algemeen heeft het niet gemakkelijk. Wist je bijvoorbeeld dat het aantal insecten de afgelopen 20 jaar met wel 75% is afgenomen. Dat is echt zorgwekkend. Insecten spelen een belangrijke rol in ons voedselketen en wij zijn daarvan afhankelijk. 

Ons bijenparadijs.

In 2002 zijn we begonnen met bijen houden, gewoon met 2 kasten bij een imkervereniging. Met vallen en opstaan hebben we ons het bijzondere vak als imker eigengemaakt. Na vele opleidingen op gebied van bijen, drachtplanten, natuureducatie en honingkeurmeester is onze passie voor de bijenwereld alleen maar groter geworden.

In 2011 hebben we een stuk bos van 1,2 hectare grond in het buitengebied van Nederwetten (vlakbij Eindhoven) gekocht. Dit bos, wat oorspronkelijk vooral bestond uit populieren, hebben we laten rooien. Van dit hout hebben we een bijenstal gebouwd. Hiervoor in de plaats hebben we allerlei bomen en drachtplanten teruggeplaatst, die interessant zijn voor bijen, insecten, vlinders, vogels en amfibieën. 

Zoals Lindes, Acacia, Vuilboom, oude fruitrassen, wilg, allerlei besdragende heesters en een bloemenweide. Verder hebben we een takkenril aangelegd en een paddenpoel gegraven. Inmiddels is het voor ons een paradijs voor alles wat groeit en bloeit. Elk jaar ontwikkelt dit bos zich verder en het is bijzonder om dit natuurlijk proces mee te maken.

Onze droom is dat ons bijenbos, zoals wij het noemen, uitgroeit tot een waar bijenparadijs en waar we activiteiten kunnen organiseren voor iedereen die lekker buiten wil zijn, die wil genieten van de mooie natuur en die wil ontdekken wat er buiten in de natuur allemaal te beleven valt.

Eens per jaar, op 2e Paasdag, organiseren wij in samenwerking met Brabants Landschap en IVN Nuenen tijdens Brabants Landschap een open dag. Jje bent van harte welkom. 

Wat je zelf eenvoudig kunt doen om de bij te helpen met overleven:


1. Koop eerlijke streekhoning en andere bijenproducten bij de imker. Natuurlijk vinden wij het fijn als je dat bij ons doet, maar bestel je niet graag in een webshop en/of woon je niet in de buurt, zoek dan een imker in je eigen woonplaats. Met jouw bijdrage kunnen wij als imker onze bijen beter verzorgen. Elke euro komt ten goede aan de bijen.

2. Tover je eigen tuin om tot een waar bijenparadijs. Je zult misschien verbaast zijn om te horen dat er in de stad meer te halen is voor bijen dan in het buitengebied. Maar het is echt zo. In het buitengebied is de variatie in planten door monocultuur, maaibeleid en bestrijdingsmiddelen drastisch verminderd. In de stad is veel meer variatie in tuinen, parken en groenvoorzieningen. Al die tuintjes, balkons en plantenbakken vormen als het ware een lappendeken van voedselbronnen voor de bij.

3. Word Vriend van de Walhut. Wij hebben sinds 1 januari 2018 Stichting Vrienden van de Walhut opgericht. Hiermee willen we activiteiten en initiatieven opzetten om biodiversiteit te verbeteren, natuureducatie te geven en speelnatuur voor kinderen te realiseren. Deze initiatieven vinden plaats in de regio Eindhoven, Son en Nuenen. Vindt je het leuk om op de hoogte te blijven? Word dan Vriend van de Walhut. Hoe meer Vrienden hoe beter!

 

Steeds meer mensen enthousiast over de bij! 

  • Wij geven je regelmatig interessante weetjes over de bijzondere wereld van de bij en ons vak als imker.
  • We geven tips over wat je zelf kunt doen om uw leefomgeving bijvriendelijk te maken.  
  • Mocht je iets bestellen op onze webshop, dan gaat daar 5% van naar onze Stichting. Dit bedrag besteden we aan biodiversiteitsverbetering en komt ten goede aan de bij en de natuur in het algemeen. Onze focus van initiatieven ligt op de regio Nuenen, Eindhoven en Son. Zo hebben wij bijvoorbeeld al 150 bomen geplant in Nederwetten.  

Met alle initiatieven, hoe klein ook, zorgen we er samen voor dat het weer goed gaat met de bij.


Ja maar... dat zet toch allemaal geen zoden aan de dijk...

Een druppel op de gloeiende plaat, meer niet. Heel begrijpelijk dat je dat denkt. Natuurlijk zijn het druppeltjes, maar al die druppels vormen samen wel een oceaan. Elke trend, maatschappelijke ontwikkeling begint doordat een handje vol mensen er gewoon mee gaat beginnen. Op het moment dat het door de massa omarmt kan er een beweging ontstaan die impact heeft.

Ja, ik sluit me aan bij Vrienden van de Walhut!

* indicates required