Wat is propolis?

Propolis is een combinatie van harsachtige, gomachtige en balsemachtige substanties die bijen uit de knoppen van bepaalde bomen halen, 

Lees meer »

Wat is propolis?

Propolis is een combinatie van harsachtige, gomachtige en balsemachtige substanties die bijen uit de knoppen van bepaalde bomen halen, onder andere populieren (vooral de Franse propolis).

Propolis is afkomstig uit het Grieks en betekent "voor de stad". De bijen plaatsen het voor de ingang van de bijenkorf als een "natuurlijke barrière" om de kolonie te beschermen tegen microbiologische aanvallen en roofdieren. 

De rijkdom van propolis schuilt in de vele actieve substanties die hij bevat. Bij bevat onder andere:

  • Flavonoîden
  • Fenolzuren
  • Aromatische zuren
  • Heel veel oligo-elementen

Het is een stof die nergens anders in de natuur te vinden is.
De afgelopen jaren heeft ook de wetenschap zich over propolis gebogen en een belangrijk, natuurlijk en uniek potentieel voor het welzijn van de mens aangetoond.

De hars dat de bijen verzamelen  heeft een mooie amberkleur (kastanjebruin dat naar rood neigt) en voelt kleverig aan. De bijen veranderen de samenstelling van het hars door er bepaalde afscheidiingen en was aan toe te voegen. Daar komen nog bepaalde onzuiverheden bij door de exploitatie van de bijenkorven door de imker en door de activiteit van de bij zelf (stukjes hout, dode bijen, stuifmeel, zandkorrels,...)

Een bepaald aantal gespecialiseerde vliegbijen verzamelen het hars van de knoppen. Ze gebruiken hiervoor hun tong en hun kaken en daarna hun achterste poten. De bijen brengen het in de vorm van grote druppels naar de korf. Daar wordt het op verschillende manieren gebruikt: om de wanden van de korf te bekleden, om de raten en cellen te dichten en kiemvrij te maken, om vreemde voorwerpen in te kleden en te balsemen. Al deze handelingen zorgen voor het desinfecteren van de bijenkorf.

De imker kan de propolis uit de bijenkorf halen zonder de kolonie te beschadigen:

  • door jaarlijks de honingkamers van de bijenkorf af te schrapen.
  • door geperforeerde plastic roosters te gebruiken: de bijen maken de gaten ervan dicht.

De roosters worden bevroren zodat het hars breekbaar wordt en er eenvoudig uit kan worden verwijderd. De ingezamelde hoeveelheid hangt af van de vegetatie in de omgeving en van het bijenras. Kaukaische bijen verzamelen het meeste. De gemiddelde hoeveelheid varieert tussen 100 en 300 gram per bijenkorf per jaar. Dat betekent natuurlijk dat propolis een zelfzame, kostbare stof is!